Opbouw Kindermassage

Werking Kindermassage

De kindermassage is gericht op het afvoeren van spanning en het loslaten en afvoeren van opgeslagen emoties. De liefdevolle aanraking - lees vanuit bewuste aandacht en respect - maakt de massage waardevol en stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam. Zo kan er weer een natuurlijk herstel van de energiebalans in het lichaam plaatsvinden.

Maar hoe komt dit nu?
Aanraking wordt wel gezien als een eerste levensbehoefte. Voor een gezond lichaam en geest, hebben wij aanraking net zo hard nodig als voeding en beweging. Als we weinig liefdevol aangeraakt worden kan onze houding gesloten worden en ons gedrag veranderen. Door liefdevolle aanraking wordt het hormoon oxytocine aangemaakt - ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon zorgt voor binding en verbondenheid. Bij baby's en kinderen helpt dit hormoon ook in het hechtingsproces. Het wordt geassocieerd met veilige en warme gevoelens tussen baby en ouder.

Kinderen die regelmatig liefdevol worden aangeraakt groeien vaak beter, zijn vaak socialer en maken makkelijker vriendjes en kunnen vaak beter leren. Lichaamscontact bevordert dus ook de hersenontwikkeling. Verder zorgt het hormoon oxytocine ervoor dat de productie van adrenaline en stresshormonen (cortisol) vermindert, waardoor de ontspanning toe neemt. Een kind dat meer ontspannen is, is vaak minder bang. Daarnaast zorgt ontspanning ervoor dat de bloeddruk wordt verlaagd en er een effectievere spijsvertering optreedt.

Wil je weten of kindermassage ook iets kan beteken voor jouw kind en welke positieve effecten kindermassage nog meer kan bieden, kijk dan onder 'Mijn kind en massage'

Voetenbad

Kaarten

Buikmassage

Voetmassage