Praktijk voor Hoogsensitiviteit en Bewustzijnscoaching

👭VRIENDSCHAP en RELATIES, een prachtig thema. Vriendschap, het is het wederzijdse geluk vinden iemand te ontmoeten die je ziet en neemt zoals je bent. Het is ondenkbaar dat je alleen gelukkig kunt zijn.

Een overweging over vriendschap

Ik las laatst een mooi stuk tekst van Haemin Sunim, een boedistische leermeester, die ik graag met je deel.
“De kunst van het onderhouden van een goede relatie of vriendschap kan vergeleken worden met het zitten bij de open haard. Als we er te dichtbij of bovenop zitten, krijgen we het te warm – te benauwd. Als we er te ver vandaan zitten, kunnen we de warmte niet voelen en is er geen verbinding”

Zo is het voor mij ook met relaties.
Hoe goed we het ook met elkaar kunnen vinden, als we te dicht op elkaars huid zitten, zonder persoonlijke ruimte in te bouwen, voelen we ons al snel opgesloten, verplicht en wellicht zelfs opgebrand. Het onttrekt ons de energie.
Of soms is het gemakkelijk om een relatie als vanzelfsprekend te beschouwen en in weerstand te komen, omdat je niet genoeg ruimte en onafhankelijkheid ervaart.
Maar als we er te weinig moeite voor doen om contact te houden met familie en vrienden, dan kunnen we de warmte van hun liefde niet voelen. Voelen we ons niet gesteund, of soms zelf eenzaam in bepaalde stukken.

Vriendschap en HSP

Als HSP beschik je over een groot empathisch vermogen. Daarbij zijn HSP extern, op de ander of de omgeving georiënteerd. Het is een mooie kwaliteit, maar kent ook zijn valkuilen.
Aan de ene kant spreek je vaak in zinnen als “Ik wil er voor de ander zijn”, “Ik houd rekening met de ander”, “Ik zoek een diepere verbinding” of “Ik ben blij als de ander tevreden over me is”.
Aan de andere kant herken je vast ook contacten waar je leeg loopt of waar de interactie helemaal niet lekker loopt. Soms lijkt het bijv. wel alsof jij alleen degene bent die steeds een luisterend oor biedt.

Wees eerlijk en investeer in de juiste verbinding

BALANS is hier het sleutelwoord. Wees eens EERLIJK naar jezelf en voel waar de vriendschap stroomt en waar wellicht de balans mist. Neem je RUIMTE bij mensen waar je te veel geeft en te weinig ontvangt en INVESTEER in de mensen waar je HART naar uit gaat, maar waar je JOUW VERBINDING mist.
Als je dit iedere week een jaar lang bewust zou doen, dan levert het je al snel 52 WAARDEVOLLE momenten op💞.