Praktijk voor Hoogsensitiviteit en Bewustzijnscoaching
Ouders: 🤲 “..Hoe mooi zou het zijn als we onze kinderen kunnen zien,
horen en erkennen voor wie ze werkelijk zijn.
Ervan uitgaande dat iedere ouder en opvoeder het zo goed mogelijk doet met wat in zijn of haar mogelijkheden ligt.
En dat we hiermee ook de ouder kunnen erkennen voor wie ze zijn..”

Ouderschap, een systemische benadering

Voor mij is dit ouderschap. Het is een systemische benadering, een visie die ik een warm hart toedraag en waarmee ik veel werk in mijn praktijk.

Ouders, het is de plek waar het leven begint en waar de liefde nooit zal eindigen.
Betekent dit dat je als ouders altijd het juiste doet of geeft aan je kind. Nee, zeker niet. Dat zou een utopie zijn. Per definitie schiet je als ouder wel eens tekort. Net zoals jouw ouders ook wel eens tekort geschoten zijn.

Je kunt niet altijd geven wat je zelf niet gekend hebt. Of wellicht schiet je in een tegenbeweging, omdat je dit zelf als kind zo graag anders had willen ervaren.
Als HSP zul je bijvoorbeeld herkennen dat er vroeger minder tot geen oog en oor voor was.
Echter zegt dat niet meer over jouw kindstukken, net zoals dat voor jouw ouders gold in hun tijd, en niet zo zeer iets over jouw kinderen in het nu?

Werkelijk kijken en luisteren naar je kind, in volle aanwezigheid is een groot geschenk. Maar o zo lastig, soms. Dit geldt evenzo voor het werkelijk kunnen nemen en zien van je ouders.

 

Vanuit liefde kijken

Vandaag zou ik je willen vragen deze post eens op je in te laten werken. Om je blik te openen en vanuit liefde te kijken naar jezelf als ouder en naar jezelf als kind van jouw ouders. En vraag je eens af:
* Welk soort ouder ben ik voor mijn kinderen?
* Welk soort zoon of dochter ben ik voor mijn ouders?

Kijk eens wat voor inzicht of beweging hier komt. Welke spiegel wellicht zichtbaar wordt. Wetende dat alles OK is, oordeelloos.
Kijk eens welke dingen je meeneemt vanuit jouw systeem van herkomst en uit die van je man of vrouw, die je weer doorgeeft aan jouw gezin.
En wat doe je nu bewust anders of wil je anders doen?

En weet: in de onderlaag – hoe moeilijk we die soms kunnen zien, en gelukkig hoe zichtbaar deze vaak ook wel is – vind je altijd LIEFDE. De onvoorwaardelijke beweging het juiste te willen doen als ouder, voor je kind💞