Praktijk voor Hoogsensitiviteit en Bewustzijnscoaching

Lantefanteren als ontspanning

Er was een periode in mijn leven waarin ik vond dat ik niet de luxe en de tijd had om te lantefanteren. Er was nog zoveel te doen, er moest altijd nog zoveel gebeuren. Of ik vond dat ik nog niet hard genoeg gewerkt had, om ontspanning verdiend te hebben.

Mijn innerlijke criticus was vaak aan het woord

Het was nooit stil in mijn hoofd. Ik focuste mezelf continue op wat ik nog allemaal te doen had of wat ik allemaal had kunnen doen. Want ook tijdens en half uurtje tv kijken of even langer uitslapen, tetterde ik maar door. Ik had namelijk ook kunnen gaan sporten, het huishouden kunnen doen of wat aan die klus op het werk.
En dus voelde ik me na een momentje van ‘ontspanning’, helemaal niet ontspannen. Sterker nog, ik had het idee dat ik de gemiste tijd driedubbel moest inhalen!

Ik ging dus liever even door

Eerst de klussen af maken en daarna te ontspannen. Die ontspanning kwam echter niet. Want ik had een negatieve houding tegenover ontspannen (ik vond het tijdsverspilling). En dus werkte mijn instelling totaal averechts. Het resulteerde in: minder goed concentreren, chagrijnigheid, boos worden op mijzelf omdat ik mijn to-do lijst weer niet af had, uitstelgedrag en uiteindelijk enorm vermoeid raken.

Ik snapte het niet. Ik had zoveel wilskracht

Ik wilde juist zo graag genieten van het leven en van alles doen! Ik had ook zoveel potentie en kwaliteiten in me zitten óm het juiste te doen. Maar in plaats van sneller vooruitkomen, kon ik op een gegeven moment alleen nog maar vertragen.
Ik besefte me, op deze manier houd ik het niet vol. Ik zal zelf op de rem moeten trappen en opnieuw mogen leren wat ontspannen is.

Het was niet makkelijk

En nog merk ik, dat ik snel in deze oude valkuil kan schieten.
Alleen nu ben ik me eerder bewust van de signalen die mijn lijf geeft, van mijn stemming, van mijn spierspanning en van mijn ratelende alterego in mijn hoofd 😉.
Ik heb opnieuw geleerd hoe het is om te ontspannen. Om soms werkelijk alleen maar dingen te doen waar ik zin in heb, voor mijn eigen plezier (en niet omdat het nuttig is).

Ik heb passiviteit nodig om op te kunnen laden. En dat ik door ontspanning een leuker én productiever leven kan leiden. Voor mij als HSP en hoogsensitieve sensatiezoeker HSS is dit Cruciaal!