Praktijk voor Hoogsensitiviteit en Bewustzijnscoaching

Moederliefde; opvoeden in een hooggevoelig gezin als hsp mama is liefdevol en uitdagend tegelijk. Kinderen zijn mooie spiegels, die je altijd naar je gevoel brengen. Of je in je hart raken. Vandaag deel ik een persoonlijk stuk met jullie.

***

Al enkele dagen komt mijn middelste dochter verdrietig of boos uit school!
Mijn lieve zonnestraaltje zie ik zichtbaar veranderen. Ze zegt het ook tegen zichzelf, zinnen als; “Ik ben een boos kind”. Het raakt me, in mijn moederhart voel ik een steek. “Lieve schat toch van me, hoe kun je dit zo zien?”

Maar ze ervaart het zo, ze voelt het zo

In elke vezel van haar lijf. Ze merkt dat ze sneller boos is, moppert, eerder ruzie heeft. Ze merkt zelf ook dat haar gedrag verandert. En dus luister ik naar haar en geef ik haar mijn volle aandacht.

Als de emotie iets zakt, kan ik haar bereiken en probeer ik haar te ondersteunen. Ik leg haar uit dat haar energie te hoog zit, haar hoofd te vol. Als een emmer die overloopt.
Dat het druk is op school, met de toetsen, in de klas, het ‘goed’ willen doen en de interactie met andere meiden. Het is veel.

Ik leg haar uit dat als er veel is en je hoofd zo vol zit, we juist even stil mogen staan en tot rust mogen komen

Dat we weer even mogen af te stemmen op ons lijf. Dat je eigenlijk behoefte hebt ‘om te zakken’. Los te laten. Uit te ademen. Zo kun je weer beter voelen; je lijf, je buik, je voeten. Gronden of aarden noemen we het ook wel.
Hoe je het ook wilt noemen, ‘gronden’ mag hoog op de to-do-lijst van hooggevoeligen staan. Het helpt je om beter te voelen wat er in je om gaat, je staat er steviger door, je kunt weer afstemmen op jezelf ipv de energie van anderen, het ontspant en brengt je in het hier en nu.

En dus geef ik haar eerst een voetenbad en een voetmassage

Zo fijn🙏. Dit is hoe je uit je hoofd komt en meer in je lijf. Door het warme water van het voetenbad ontkrampen je voetzolen en gaan de reflexzones ‘open’ staan. Hierdoor kun je spanning beter afvoeren en komt de frequentie van de olie makkelijker in je systeem. Ontspannen gaat beter.

Ik zie haar opknappen. Even is er niets anders in haar hoofdje als dit moment en de ontspanning die ze mag ervaren. Daarna praten we rustig verder, om een oplossing te zoeken voor al die drukte. Er is weer ruimte om deze informatie te verwerken.
En Yara leeft zichtbaar op. “Hier kan ik wel wat mee, mama”.

Trots op mijn lieve zonnestraaltje, die af en toe ook boos mag zijn!

***