Header_HoofdBuikVoet

Hoofdmassage

Via het hoofd komen alle zintuiglijke indrukken binnen. Het is het centrum van het hele zenuwstelsel. Als het hoofd helemaal vol zit, ben je niet meer in staat om nog nieuwe indrukken te verwerken.

De hoofdmassage is de effectiefste manier om een kind te helpen rust te creëren in zijn eigen lijf. De trage, kalme en herhalende bewegingen van de massage zorgt ervoor dat kinderen zich overgeven en brengt het hele zenuwstelsel tot rust. Daarnaast geeft het energie aan het hele lichaam en werkt het geest verhelderend. Voor het slapengaan, kan de massage leiden tot een diepe slaap.


Buikmassage

De buik is de plek waar voeding en emoties worden verwerkt. De mate van spanning van de buik heeft grote invloed op onze hele gezondheid en welzijn; fysiek, emotioneel en geestelijk.

Met regelmaat komen kinderen bij een huisarts met buikklachten en kan er geen lichamelijke oorzaak gevonden worden. Spanning in de spijsverteringsorganen werkt direct door naar de daarom heen liggende spieren. Denk hierbij aan de darmen; buikpijn, obstipatie, diarree en hoofdpijn en bedplassen. Het doel van deze buikmassage is om ontspanning te brengen in de buik. Dit geeft een verdieping van de ademhaling en een verbetering van de spijsvertering. Daarnaast probeer ik kinderen via de buikmassage weer in contact te brengen met mogelijk vastzittende gevoelens. Tijdens of na de massage kan er verdriet of boosheid loskomen, omdat emoties de ruimte krijgen om te worden verwerkt.


Voetreflexmassage

Op de voeten zitten alle reflexzones van het hele lichaam, hier komt alles samen. Voeten verbinden ons met de aarde. Met je voeten tast je de omgeving af. Je zoekt evenwicht en je zorgt ervoor dat je via je voeten stevig te staat. Daarnaast dragen je voeten het lichaam en is het belangrijk om je voeten af en toe bewust aandacht te geven.

Als je kind wat zwaar belast is en een groot deel van de dag aan het werk is met het hoofd, zal ook het lichaam makkelijk uit balans te brengen zijn. Voeten kun je beschouwen als fundament. Ze gronden je letterlijk en figuurlijk. Voor iedereen die te veel in zijn hoofd zit, kan een betere verbinding met de voeten leiden tot vermindering van klachten en verbetering van de energiehuishouding.

Voetreflexmassage is gebaseerd op het principe dat op de voeten reflexzones liggen die corresponderen met de organen, klieren en andere delen van het lichaam.  De tenen corresponderen bijvoorbeeld met het hoofd. Wanneer je de tenen zachtjes masseert, kan het hoofd tot rust komen en worden hoofdpijnklachten minder. Daarnaast zorgt de voetmassage ervoor dat de linkerhelft en rechterhelft van het lichaam weer in balans komt en worden emoties die niet meer nodig zijn afgevoerd.

De voetreflexmassage is onder andere goed in te zetten bij kinderen die last hebben van overgevoeligheid, bedplassen, boosheid, onrust, angst, onzekerheid en overprikkeldheid.

Voetenbad

Kaarten

Buikmassage

Voetmassage